Uitleg ICTKeurmerk
De Keuring
Up to date, en veiliger
De keuring voor het ICT Keurmerk
Net als bij de APK van uw auto, controleert een Keurmeester aan de hand van een aantal punten de beveiliging van uw ICT-apparatuur Hierbij beperkt hij zich niet tot alleen uw computer, maar ook uw router, internetverbinding, smartphone en/of tablet worden gecontroleerd. Tevens ontvangt u het boekje ‘Thuis veilig internetten’, met daarin waardevolle tips en stappen die u kunt ondernemen om veilig te blijven internetten.
De 8 checkpunten waarop wordt gecontroleerd:
- De beveiliging en instellingen van de router
- De beveiliging en instellingen van de internetverbinding
- De algehele beveiliging van computer, smartphone en tablet (denk hierbij aan het instellen van wachtwoorden)
- Het updaten van besturingssystemen
- Het controleren en updaten van software
- Het verwijderen van illegale software
- Het controleren en updaten van de virusscanner
- Het controleren en updaten van de firewall
Van deze basiskeuring voor het ICTKeurmerk ontvangt u een Keuringsrapport. Hierin wordt omschreven welke apparatuur is gekeurd en op welke onderdelen. Dit Keuringsrapport krijgt u in schrift, zodat men deze kan overleggen aan een andere partij (bijvoorbeeld bank) als die twijfelt of u wel alle voorzorgsmaatregelen heeft genomen om problemen te voorkomen. Tevens ontvangt u een certificaat. Binnen de keuringstijd van een uur (bij een gemiddeld huishouden) worden kosteloos eenvoudige werkzaamheden verricht. Mocht er meer nodig zijn dan krijgt u hiervan op papier een overzicht en een kostenraming. Naast het Keuringsrapport en het certificaat ontvangt u ook het boekje 'Thuis veilig internetten' met daarin tips en stappen die u kunt ondernemen om veilig te internetten.
Voorbereiding keuring
Als u het besluit heeft genomen om al uw ICT Apparatuur te laten keuren dan kunt u een aantal dingen voorbereiden,zodat de keuring voor zowel u als de Keurmeester soepel verloopt.
Deze staan hieronder aangegeven.
- Verzamel de ICT-apparaten die gecontroleerd moeten worden. Denk hierbij niet alleen aan pc's en laptops, maar ook aan tablets en smartphones.
- Zet uw apparatuur van tevoren aan. De Keurmeester kan dan snel aan de slag.
- Houd wachtwoorden bij de hand. Op deze manier kan de keuring met zo min mogelijk oponthoud worden uitgevoerd.
- Leg eventuele handleidingen van uw apparatuur klaar. Heeft u een handleiding van uw tablet of smartphone? Dan is het voor de Keurmeester vaak handig om deze tot zijn beschikking te hebben.
Een goede voorbereiding is het halve werk.